• Κοινωνικές δράσεις

Τα μέλη του Συλλόγου συνεχώς αυξάνονται καθώς βρίσκουν στον χώρο του Συλλόγου ένα σημείο συνάντησης, συζήτησης και προβληματισμού. Τα μέλη δραστηριοποιούνται και βρίσκουν διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι στόχοι του Συλλόγου ολοένα και αυξάνονται και οι ιδέες και πρωτοβουλίες για δραστηριότητες τίθενται επί τάπητος για να αναλάβουν δράση. Ο σύλλογος σε συνεργασία με τα μέλη αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις:

• Υγεία: συγκέντρωση βιβλιαρίων υγείας, παρακολούθηση εμβολίων κυρίως των νηπίων, πρόσκληση εθελοντών ιατρών για εξετάσεις. Καθοδήγηση για έκδοση νέων βιβλιαρίων και για τη συναλλαγή με τους φορείς ιατροκοινωνικής περίθαλψης, υποστήριξη σε προγραμματισμένες επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρούς

• Παιδεία: Συνέχεια λειτουργίας παιδικού σταθμού και μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, αιτήματα για διεκδίκηση νέων σχολικών μονάδων και καλύτερων σχολικών εγκαταστάσεων. Δημιουργία και διαχείριση δανειστικής βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικής εφημερίδας. Ανάπτυξη εξωσχολικών εκπαιδευτικών δράσεων και συνδρομή στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής με διαρκή ενημέρωση των γονιών, αλλά και παρακίνηση των παιδιών.

• Χρηματική ενίσχυση οικογενειών με αγορά τροφίμων και εορτασμός Πάσχα με δωρεάν φαγητό, προσφορά του συλλόγου. (40 αρνιά και κρασί). Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, διεκδικήθηκε δωρεά τροφίμων από τη Μητρόπολη Ξάνθης για 100 οικογένειες και διανομή γάλακτος σε μορφή σκόνης από το Υπουργείο Υγείας, το 2014.

• Συγκέντρωση αρχειακού και ενημερωτικού υλικού για το Δροσερό και τους κατοίκους του.

• Απογραφή πληθυσμού.

• Δεκαπενθήμερος καθαρισμός του οικισμού και των πέριξ του ποταμού του οικισμού, από 80 άνδρες.

• Κύκλοι εκπαιδευτικών και επαγγελματικών σεμιναρίων στον χώρο του συλλόγου. Επαγγελματικός προσανατολισμός και επαγγελματική κατάρτιση.

• Αιτήματα σε τοπικούς φορείς για Υποδομές: όπως Ασφαλτόστρωση δρόμων, βραδινός φωτισμός, αστική συγκοινωνία, πρωτοβουλία για γραμμή συγκοινωνίας του οικισμού με το νοσοκομείο της Πόλης με δυο μικρά λεωφορεία, ονοματοδοσία των δρόμων και τοποθέτηση ταμπελών, λειτουργία ταχυδρομείου.

• Κοινωνική εργασία: Συμβουλευτική βοήθεια στην εύρεση εργασίας, στον οικογενειακό προγραμματισμό, στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, στην απλοποίηση διαδικασιών και αντιμετώπιση προβλημάτων σε διάφορες υπηρεσίες, στη συμμετοχή σε προγράμματα διαφόρων φορέων.

• Κοινωνικοποίηση και δικτύωση: Προσέλκυση εθελοντών για επισκέψεις ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, διαφόρων επαγγελματιών για συμβουλευτική και καθοδήγηση σε φλέγοντα θέματα.

• Συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτισμού και γνώσης που οργανώνονται στην Ξάνθη και σε γειτονικές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δικτύωση με φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή μελών του συλλόγου ως εθελοντές ηθοποιοί στην ταινία «Ματωμένα χώματα».

• Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού «Η ΕΛΠΙΔΑ» απέστειλε επιστολή στον αρχιτέκτονα–πολεοδόμο κ. Γιώργο Πατρίκιο, επίκουρο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με την οποία τον προσκαλούσε να διερευνήσει τις δυνατότητες ανασχεδιασμού της πλατείας και να την εντάξει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης που θα αναλύει τα πολεοδομικά ζητήματα του οικισμού, με σκοπό να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση του πολεοδομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο οικισμός.

Άντρες του οικισμού μας μετά την καθαρισμό

Συζήτηση για την πλατεία

Μακέτα της πλατείας μας

Διεξαγωγή Iατρικών Eξετάσεων σε παιδιά, από κλιμάκιο εθελοντών ιατρών του ΙΑΣΩ

Στις 30 και 31 Μαρτίου, αποστολή έξι εθελοντών ιατρών με υπεύθυνο των κύριο Γ. Περγάμαλη (Χειρούργος Παίδων), εξέτασαν περίπου 120 παιδιά του οικισμού, με τη συμμετοχή εθελοντών της ΕΠΑΣ, Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και την υποστήριξη του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αναστάσιου Μπαμπαλίδη.

Συμμετοχή στη Διοργάνωση Σεμιναρίου του κέντρου UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Στους χώρους του συλλόγου, στις 27 και 28 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο που αφορά στην Κοινωνική Ιατρική και την θέση της γυναίκας στον επιχειρηματικό χώρο (η συνεργασία δημιουργεί προοπτικές για τη διοργάνωση επιδοτούμενων σεμιναρίων στο σύλλογο για τα μέλη του συλλόγου).

Διοργάνωση εμβολιασμών σε παιδιά, από κλιμάκιο εθελοντών του Οργανισμού «Οι Γιατροί του Κόσμου»

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ του ΚΟΣΜΟΥ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών «Η ΕΛΠΙΔΑ», επισκεφτήκανε το Δημοτικό σχολείο, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, με σκοπό τον εμβολιασμό των παιδιών Δροσερού. Συμμετείχαν παιδίατροι, νοσηλευτές και διοικητικοί.

Διοργάνωση εμβολιασμών σε παιδιά, από κλιμάκιο εθελοντών ιατρών της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή Άνθρωπος»

Το πρόγραμμα εμβολιασμών υλοποιείται με την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη. Η δρ Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και ιδρύτρια της ΜΚΟ, που επισκέφτηκε για πολλοστή φορά τα χωριά της Θράκης, αναφέρει ότι η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. «Στην περιοχή του Δροσερού είχαν δηλώσει ενδιαφέρον 50 παιδιά και τελικά εξετάσαμε 110 και εμβολιάσαμε 118».

Συγκεκριμένα:

Ιανουάριος 2014: Σε συνεργασία με τον ΜΚΟ «Keys of Change» και κατά τη διάρκεια της εμβολιαστικής δράσης στον Ν. Ξάνθης, ενώθηκε η κοινωνική προσφορά με την δύναμη της κλασικής μουσικής για την ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας παιδιών και ενηλίκων, που ανήκουν κυρίως στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Απρίλιος 2015: Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στο Νομό Ξάνθης.

Παράλληλα με την εμβολιαστική δράση στην περιοχή του Ν. Ξάνθης, στις 28 & 29 Απριλίου, ομάδα εθελοντών γιατρών της οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αποτελούμενη από τους Γεώργιο Περγάμαλη, παιδοχειρουργό, Βίκυ Ψαθά οφθαλμίατρο, Ιάκωβο Φυτανίδη, ωτορινολαρυγγολόγο, και Μαρία Κιάφφα, παιδοκαρδιολόγο, με τη βοήθεια του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης Δ. Αδαμίδη και την υποστήριξη της κας Εύης Χαρανά και του νοσηλευτικού προσωπικού από τη Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Γεν. Νοσοκομείου Ξάνθης, εξέτασαν παιδιά ηλικίας έως και 18 ετών που προσήλθαν για προληπτικό ιατρικό έλεγχο, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των περιοχών που επισκεφθήκαμε.

noname

Οι εθελοντές γιατροί, ανά ειδικότητα, υπέβαλλαν σε κλινικό έλεγχο κάθε παιδί, εξέδωσαν πιστοποιητικά υγείας για σχολική χρήση, ενώ σε περιπτώσεις κλινικών ευρημάτων, πρότειναν τη παραπομπή του παιδιού, για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση. Συγκεκριμένα:

  • 169 παιδιά υπεβλήθησαν σε ωτορινολαρυγγολογική εξέταση,
  • 167 παιδιά υπεβλήθησαν σε οφθαλμολογική εξέταση,
  • 21 παιδιά, μετά από παιδιατρική εξέταση, παραπέμφθηκαν για καρδιολογικό έλεγχο (Υπερηχογράφημα και Καρδιογράφημα) που διενεργήθηκε επιτόπου με ειδικά ιατρικά μηχανήματα τα οποία είχε εξασφαλίσει η οργάνωση
  • 4 παιδιά, μετά από παιδιατρική εξέταση, παραπέμφθηκαν για ειδικό έλεγχο από τον παιδοχειρουργό.

Η προληπτική ιατρική δράση χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από συνδρομές υποστηρικτών της οργάνωσης, ενώ το νοσοκομεία ΙΑΣΩ Παίδων και η εταιρεία GE Healthcare παραχώρησαν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τις ανάγκες της δράσης. Απρίλιος 2016: Εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στο Νομό Ξάνθης. Παράλληλα με την εμβολιαστική δράση στην περιοχή του Ν. Ξάνθης στις 13 &14 Απριλίου, ομάδα εθελοντών γιατρών της οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, πραγματοποίησε εξετάσεις σε γυναικείο πληθυσμό του οικισμού.

Σημαντικές και αξιόλογες ήταν οι ενέργειες, τα επιτεύγματα αλλά και οι δράσεις που σημειώθηκαν στο τρέχον σχ. έτος 2015-16 στο 8ο Γ/σιο Ξάνθης. Ως βασική λειτουργία του σχολείου θεωρείται το εκπαιδευτικό και γνωστικό έργο που προσφέρει επί σειρά ετών στους μαθητές που προέρχονται από τον οικισμό του Δροσερού. Αξίζει όμως να αναφερθούν και κάποιες παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν φέτος σε συνεργασία με το σύλλογο. Συγκεκριμένα από το σύλλογο «Η ΕΛΠΙΔΑ» ενισχύθηκαν και υποστηρίχθηκαν οικονομικά οι εκπαιδευτικές μετακινήσεις που αφορούσαν τρεις επισκέψεις σε πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, προκειμένου να συνδυαστούν με παραστατικό τρόπο και μέθοδο με αντίστοιχα μαθήματα ειδικοτήτων. Παράλληλα χορηγήσαμε τη δημιουργία μπλουζών για τους μαθητές και καλύψαμε τα έξοδα για παρακολούθηση ταινίας στο ODEON Ξάνθης, τα Χριστούγεννα, από τους μαθητές του γυμνασίου.

Τα παιδιά του 8ου γυμνάσιου Ξάνθης

Επίσκεψη του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτηση των παιδιών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα

Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου 14 μαθητές και μαθήτριες Ρομά του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης που βρέθηκαν στην Αθήνα για να επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 μετά από επικοινωνία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών “Η ΕΛΠΙΔΑ” με το γραφείο του Πρωθυπουργού. Στις μαθήτριες και τους μαθητές προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά και είχαν την ευκαιρία με τους συνοδούς καθηγητές τους και την Πρόεδρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ να συνομιλήσουν σε εγκάρδιο κλίμα με τον Πρωθυπουργό εκθέτοντας τα προβλήματα του οικισμού τους. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της αστικής συγκοινωνιακής σύνδεσης του οικισμού με την πόλη της Ξάνθης και στην προσεχή παρουσία του στην περιοχή να επισκεφθεί τον οικισμό. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό για τη φιλόξενη υποδοχή και την ευκαιρία που είχαν να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, μαζί του το πρόβλημα της στέγασης του Γυμνασίου σε κατάλληλο χώρο που θα καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε εκπαίδευση των νεαρών Ρομά.

Οι Δροσερίτες δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν για καθημερινά, απλά ζητήματα που τους απασχολούσαν, όπως το να συμπληρώσουν μια αίτηση για κάποιο επίδομα. Η αδυναμία συνεννόησης σε μια δημόσια υπηρεσία προκαλούσε σύγχυση και καθυστερήσεις Ο Σύλλογος προθυμοποιήθηκε να λειτουργήσει ως ένα άτυπο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών. Τα μέλη και η Πρόεδρος αναλαμβάνουν να μεσολαβούν και να διευθετούν ζητήματα που προκύπτουν. Με υπομονή κατευθύνουν και συμβουλεύουν τους Δροσερίτες για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί.

Συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη
Από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα η «Ελπίδα» έχει απευθυνθεί και έχει λάβει την βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη για όλα τα θέματα που αφορούν την βελτίωση της ζωής των κατοίκων του Δροσερού. Συγκεκριμένα, μετά από αναφορές που κατέθεσε η «Ελπίδα» ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ελληνική νομοθεσία, ούτως ώστε:
• να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων (αποκομιδή σκουπιδιών, κατασκευή υποδομών, κ. α.
• να ενταχθεί το Δροσερό στο σχέδιο πόλης της Ξάνθης,
• να αποφευχθούν οι κατεδαφίσεις και οι κατασχέσεις των κατοικιών,
• να δημιουργηθούν σχολεία και να ενταχθούν τα παιδιά του οικισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας,
• να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη χορήγηση στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων και συναφείς εκκρεμότητες με ασφαλιστικά ταμεία
• να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στην επιβολή δυσανάλογων προστίμων για πώληση μικρό-προϊόντων χωρίς την απαιτούμενη άδεια,
• να ενταχθούν οι κάτοικοι στην τυπική εργασία,
• να καταργηθεί η διάκριση στη μεταχείριση των κατοίκων στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας,
• να διευθετηθούν δημοτολογικά προβλήματα των κατοίκων,
• να προστατευτούν τα παιδιά που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και αντιμετωπίζουν θέματα ιδρυματοποίησης,
• να λειτουργεί ομαλά το ταχυδρομείο με παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους του Δροσερού όπως προβλέπεται για όλους του Έλληνες πολίτες,
• να λειτουργεί αποτελεσματικά το ιατρό-κοινωνικό κέντρο,
• να παρέχεται στους κατοίκους του Δροσερού η προβλεπόμενη προστασία από τις αστυνομικές αρχές, όπως και στους υπόλοιπους έλληνες πολίτες,
• να υπάρξει αναγνώριση της διαφορετικότητας της κουλτούρας (γλώσσα, ήθη και έθιμα) των Ρομά στο Δροσερό καθώς και υποστήριξη για την διατήρηση τους ως ιδιαίτερα πολύτιμα πολιτισμικά χαρακτηριστικά για τη ομάδα και για τη χώρα.

Λοιπές Ενέργειες
Η «ΕΛΠΙΔΑ» με τη ουσιαστική συνδρομή επιστημόνων φίλων του Συλλόγου, συνέταξε και υπέβαλε υπόμνημα προς την Κυβέρνηση για τη σύσταση ειδικού φορέα για τους Ρομά, καθώς και για την υιοθέτηση κεντρικών παρεμβάσεων που θα έχουν στόχο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Σε όλο αυτό το διάστημα, πριν και μετά την υποβολή του υπομνήματός μας, Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» Σαμπιχά Σουλειμάν, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης, προκειμένου να ληφθούν άμεσα οι δέουσες αποφάσεις ώστε να προχωρήσει η σύσταση του εν λόγω φορέα. Το υπόμνημα έχει διαβιβαστεί σε όλα τα κύρια συναρμόδια για ζητήματα Ρομά υπουργεία και αναμένεται ότι σύντομα οι προσπάθειες του Συλλόγου θα αποδώσουν καρπούς και ότι θα προχωρήσει η σύσταση του προτεινόμενου θεσμικού οργάνου, προς όφελος όχι μόνο των Ρομά αλλά όλων των κατοίκων της χώρας μας.

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006 από μια ομάδα γυναικών με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον οικισμό τους. Ο Σύλλογος «Ελπίδα», τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής του, επεδίωξε και κατάφερε να υποστηρίξει σταθερά και στους τομείς της απασχόλησης, της υγείας, της στέγασης την πλειοψηφία των κατοίκων του Δροσερού. Μέσω του πολιτισμού μπόρεσε να δημιουργήσει τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο με την πόλη της Ξάνθης, όσο και με άλλες περιοχές της Θράκης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Κυρίως όμως επένδυσε στις επερχόμενες γενιές, στα παιδιά· πάνω από 1500 παιδιά συμμετείχαν στις δραστηριότητες του συλλόγου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών που σήμερα φοιτούν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο-λύκειο του Δροσερού να ανέρχεται στα 800, ενώ είναι 1.000 εγγεγραμμένα. Συγκριτικά, αναφέρεται ότι πριν την δραστηριοποίηση του συλλόγου, ο αριθμός των παιδιών που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν μόλις 150, με σημαντικό ποσοστό σχολικών διαρροών. Καθημερινά ο Σύλλογος απασχολούσε και εκπαίδευε 350 παιδιά, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος ανά έτος για κάθε παιδί ανέρχεται στα 650 €.
Στην προσπάθεια αυτή, συνέβαλαν οι εκπαιδευτικοί, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, όπως και φοιτητές και εθελοντές που απασχολήθηκαν στις επιμέρους δραστηριότητες. Για την επιτυχημένη έκβαση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων διαδραμάτισαν οι διαμεσολαβητές και οι διαμεσολαβήτριες, τους οποίους διέθετε ο σύλλογος στον κάθε ένα από τους προαναφερθέντες. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην ολιστική προσέγγιση που υιοθετεί ο σύλλογος, εντάσσοντας συνολικά την οικογένεια στην φιλοσοφία και στη λογική της παρέμβασης.

Από την ίδρυσή του και για διάστημα τριών ετών, ο σύλλογος λειτούργησε:
1) Νηπιαγωγείο (70 παιδιά)
2) Ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο αναλυτικά, λειτούργησαν 6 τμήματα με μαθητές του δημοτικού, 3 τμήματα με μαθητές του γυμνασίου, καθώς και 3 τμήματα για παιδιά που δεν φοιτούσαν στο σχολείο (2 τμήματα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και 1 τμήμα για παιδιά ηλικίας 13-18 ετών)· σκοπός της τελευταίας παρέμβασης ήταν η παρακίνηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη των παιδιών ώστε να ξεκινήσουν την φοίτησή τους στο σχολείο.
Το κάθε τμήμα είχε κατά μέσο όρο 20 – 25 μαθητές, οπότε και το σύνολο των παιδιών ήταν κατά προσέγγιση 260 – 300.
3) Τμήματα ενηλίκων. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν δύο τμήματα – ένα ανδρών και ένα γυναικών. Για τις γυναίκες στόχος αποτέλεσε η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς αναλαμβάνουν το κύριο βάρος της επαφής με τις δημόσιες υπηρεσίες και δομές, ενώ για τους άνδρες η απόκτηση απολυτηρίου δημοτικού, απαραίτητου εφοδίου για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 40 γυναίκες (μέγιστος αριθμός, λόγω περιορισμένου χώρου), ενώ έως τώρα 40 άντρες έχουν αποκτήσει απολυτήριο δημοτικού.
4) Συμβουλευτική γονέων, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών εντός των οικογενειών, αλλά και εντός του οικισμού. Στην δράση αυτή συμμετείχαν 25 γυναίκες.
5) Καταγραφή του πληθυσμού του Δροσερού, όπως και των συνθηκών διαβίωσης και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού, κατά το έτος 2007.

6) Θεατρικό, μουσικό, εικαστικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν 70 παιδιά.

7) Εργαστήρια για γυναίκες. Σε συνεργασία με την Οικοκυρική Σχολή της Ξάνθης υλοποιήθηκαν επιμορφωτικά προγράμματα για τις γυναίκες, με αντικείμενο:
– Ραπτική – κοπτική – κεντήματα· το εργαστήριο διήρκησε 18 μήνες και απασχόλησε σε 2 τμήματα, 30 άτομα συνολικά.
– Ζαχαροπλαστική, διάρκειας 8 μηνών, στο οποίο συμμετείχαν 25 γυναίκες.
– Μαγειρική και κανόνες υγιεινής, κατά την διάρκεια του οποίου απασχολήθηκαν δύο 15μελείς ομάδες γυναικών (σύνολο 30 γυναικών) – χωρισμένες βάσει ηλικιακών κατηγοριών – και διήρκησε 5 μήνες.
– Κομμωτικής και αισθητικής που απευθύνθηκε σε 90 γυναίκες, ηλικίας από 11 έως 30 ετών, διάρκειας 12 μηνών.
Ακόμη κατά τη διάρκεια των ετών 2006 και 2007, με τη συμβολή της Ν.Ε.Λ.Ε και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης έγιναν επιμορφωτικά προγράμματα όπως «Αγωγή Υγείας», «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», «Σεμινάριο Κηροπλαστικής» καθώς και «Σεμινάριο Ζωγραφικής», στα οποία απασχολήθηκαν συνολικά 80 γυναίκες.
8) Ο σύλλογος ενδιαφερόμενος για την υγεία των παιδιών, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου που επισκέφθηκαν τον οικισμό πραγματοποίησε Εμβολιασμούς και Οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις σε 450 παιδιά συνολικά.

9) Γυναικολογικές εξετάσεις, κατά την διάρκεια 2 ημερών, στις οποίες συμμετείχαν κατά προσέγγιση 500 γυναίκες.

10) Ομάδα ποδοσφαίρου, στην οποία συμμετείχαν 90 παιδιά και διήρκησε 6 μήνες.

11) Κατασκηνώσεις κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών περιόδων των ετών 2008 και 2009, στις οποίες απασχολήθηκαν 40 παιδιά κατά μέσο όρο, ανά χρονιά.

12) Περιβαλλοντική εκπαίδευση· οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν δεντροφυτεύσεις στην πλατεία του Δροσερού και εντός της πόλης της Ξάνθης, στις οποίες συμμετείχαν παιδιά από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και οι μητέρες τους. Παράλληλα υλοποιήθηκε project στο νηπιαγωγείο με θέμα τα λουλούδια, κατά το οποίο κάθε νήπιο είχε αναλάβει την ευθύνη ενός λουλουδιού.

13) Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του Δροσερού. Μετά από διαδικασία διαβούλευσης, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με το τμήμα αρχιτεκτονικής, προέκυψε ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο υλοποιήθηκε η διαμόρφωση της πλατείας.

14) Με πρωτοβουλία του συλλόγου και με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της συγκοινωνίας από και προς την πόλη της Ξάνθης, μαζί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ», λειτούργησε αστικό λεωφορείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών του Δροσερού.

15) Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τις γυναίκες. Ο Σύλλογος διοργάνωσε προβολές ταινιών στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής όπου οι γυναίκες συμμετείχαν με ενθουσιασμό, αξίζει να σημειωθεί ότι μία εκ των ταινιών ήταν η “latcho drom” («Ο δρόμος μας») που αναφέρεται στο ταξίδι των Ρομά από τις Ινδίες στην Ευρώπη.

16) Προβολή ταινιών και θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά. Στον χώρο του συλλόγου πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών για τα παιδιά, κατά την διάρκεια των Σαββατοκύριακων, ενώ τρεις φορές το μήνα υλοποιήθηκαν επισκέψεις σε κινηματογράφο της Ξάνθης, με συμμετοχές κατά μέσο όρο 40 παιδιών.

17) Έκδοση εφημερίδας κατά το έτος 2007 και με την προοπτική 3μηνης επανέκδοσης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του συλλόγου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drosero.com, το οποίο ενημερωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

18) Ανοιχτή εκδήλωση για το Εντερλέζι το 2009, κατά το οποίο κλήθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων που έχουν συνεργαστεί με το σύλλογο, ενώ συνάμα η δημοσιοποίηση της εκδήλωσης είχε ως αποτέλεσμα την προσέλευση 320 ατόμων από διάφορες περιοχές της Θράκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

19) Συμμετοχή στις γιορτές της Παλιάς Πόλης, κατά την διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκε έκθεση και πώληση χειροποίητων αντικειμένων από τα παιδιά και τις γυναίκες του Δροσερού, όπως και παρουσίαση θεατρικής και μουσικό-χορευτικής παράστασης από τα παιδιά.

20) Αναπαράσταση Τσιγγάνικου γάμου, τόσο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ του προγράμματος «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση Παιδιών με Διαφορετικό Πολιτισμικό Υπόβαθρο», όσο και στο πλαίσιο του 44ου Ξανθιώτικου καρναβαλιού.

21) Συμμετοχή σε πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, που αφορούν κυρίως στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ένταξη των Ρομά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και με θεματολογία σχετική με το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην στέγαση, στην υγεία, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην δημιουργία ευρωπαϊκών προτύπων.

22) Βράβευση του Συλλόγου από την Κίνηση Πολιτών και από το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράσεις αναλυτικά

Στα Τέμπη του Ποταμού Νέστου

Εκπαιδευτική εκδρομή με στόχο την ανάδειξη της αναγκαιότητας προστασίας του περιβάλλοντος στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Ν. Καβάλας

Εκπαιδευτική εκδρομή με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Ενδυνάμωση εφήβων

Τα μαθήματα της Θεοδώρας Αγάπογλου, με στόχο την προσωπική και κοινωνική ενδυνάμωση των εφήβων του οικισμού μας με εφήβους/ες του οικισμού μας

Γιορτή Καρναβαλιού

Εκείνη την ημέρα, οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν διαγωνισμό καλύτερης μάσκας. Έτσι, στον χώρο του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν οι γονείς με παιδία τους…

Δροσερή.. γιορτή χορού

Τα κορίτσια του συλλόγου γυναικών Ρομά Δροσερού “η Ελπίδα” αποφάσισαν φέτος να υποδεχτούν το Ξανθιώτικο καρναβάλι, πως αλλιώς; Με χορό και με τραγούδι.!

Ελληνορομανό Ημερολόγιο

To 2015 ο εκπαιδευτικός Αλή Ογλού Γιουνγκέρ με δική του πρωτοβουλία έφτιαξε το πρώτο Ελληνορομανό Ημερολόγιο που αναγράφει τους μήνες…

Μαθήματα παιδιών στο Προξενείο

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για τις μητέρες, τα παιδιά παρακολουθούν επίσης μαθήματα, όχι μόνο για να εκπαιδευτούν, αλλά και για να βοηθηθούν οι μητέρες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Κατάρτιση εθελοντών

Με τους εθελοντές του προγράμματος, που δίδασκαν στους γονείς Ρομά ελληνική γλώσσα, γεωγραφία, μαθηματικά και στορία.

Δενδροφύτευση

Ο Σύλλογος, μετά από πρόσκληση της Αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, πραγματοποίησε δεντροφύτευση στην πλατεία του Δροσερού.