ΔΡΑΣΕΙΣ

Δρασεις

Συνάντηση με τους γιατρούς από την Αθήνα, που ήρθαν να εμβολιάσουν και να εξετάσουν τα παιδιά του οικισμού μας.

Παρουσίαση για την προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ρομά

Τελική παρουσίαση για την προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ρομά στην Ξάνθη, Καρναβάλι στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Την Κυριακή 5 Απριλίου, ο Σύλλογος Γυναικών Δροσερού “η Ελπίδα” διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας των Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης.Η Παγκόσμια ημέρα των Ρομά είναι γιορτή για τους Τσιγγάνους σε όλο το κόσμο και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι γυναίκες του συλλόγου ετοίμασαν παραδοσιακά τσιγγάνικα φαγητά για τους καλεσμένους και στόλισαν τον χώρο τους με ζωγραφιές που απεικόνιζαν ήθη και έθιμα των Ρομά (τσιγγάνικος γάμος, ονοματοδοσία, κτλ).

Τα μικρά παιδιά (έως 5 ετών) υπό την καθοδήγηση του νηπιαγωγού Γκιουνγκέρ Αλή Ογλου διοργάνωσαν ένα μουσικό χορευτικό δρώμενο με θέμα την ισότητα και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα ενώ αγόρια και κορίτσια του οικισμού μαθητές του 8ο Γυμνασίου διάβασαν σκέψεις τους για τον ρατσισμό και τη φτώχεια τις οποίες και παρουσίασαν σε αφίσες που στόλισαν στους τοίχους του συλλόγου. Οι μαθητές αυτοί συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υλοποιεί εδώ και 2 μήνες εθελοντικά, με δική της πρωτοβουλία, η Δώρα Αγάπογλου, εκπαιδευτικός.

Τέλος, για την σπουδαιότητα αυτής της ημέρας μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου Σαμπιχά Σουλειμάν, στη Ρομάνη, γλώσσα των Ρομά και η κα Ελένα Παπάμερη οι οποίες έδωσαν έμφαση στον πολιτισμικό πλούτο που έχει η συγκεκριμένη φυλή και την ευθύνη που έχουν οι κάτοικοι του Δροσερού να την αναδείξουν. Η εκδήλωση τελείωσε με χορό και μουσική για όλους τους κατοίκους του οικισμού.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος EduRom: Η ενίσχυση των Ρομά στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και στην εργασία μέσα από την εκπαίδευση της οικογένειας

Κέφι και χορός για τη Γιορτή των Τσιγγάνων

Τα παιδιά μιλάνε για τα δικαιώματα τους!

 

 

 

Το σκάκι είναι μία σοβαρή υπόθεση και συμβάλλει αρκετά στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς είναι παιχνίδι τακτικής και στρατηγικής, με πολλούς κανονισμούς και η κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται μετά από πολλή σκέψη και πάντοτε έχοντας υπόψιν και τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο αντίπαλος.
Παλιότερα το σκάκι ονομαζόταν «Το παιχνίδι των Βασιλέων» από το γεγονός ότι τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή παιζόταν κυρίως από τους Βασιλιάδες, τους Πρίγκιπες, τους Πάπες, τους αυλικούς και γενικότερα από την τότε υψηλή κοινωνία.

Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «Βασιλιάς των Παιχνιδιών» καθώς θεωρείται το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο παιχνίδι. Έτσι και ο Σύλλογος «Η ΕΛΠΙΔΑ» ανά περιόδους και σε συνεργασία με τον σκακιστικό όμιλο Ξάνθης «Φίλιππος» έχει οργανώσει και εντός και εκτός του χώρου του Συλλόγου μαθήματα σκακιού για τους μικρούς μας φίλους. Τελευταία φορά που οργανώθηκαν μαθήματα σκακιού ήταν τον φθινόπωρο του 2016.

 

Αναπαράσταση τσιγγάνικου γάμου

Στα πλαίσια των Λαογραφικών Γιορτών 2008 (43ο Ξανθιώτικο Καρναβάλι) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο Σύλλογος παρουσίασε αναπαράσταση του Τσιγγάνικου Γάμου.

Νεαρά κορίτσια και αγόρια από τον οικισμό παρουσίασαν τα έθιμα του γάμου όπως έχουν μεταφερθεί μέσα από τις γενιές και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Από τη συμφωνία των προξενητάδων, την προετοιμασία της νύφης και του γαμπρού, ως το σερμπέτι, τη χένα το χορό των νεόνυμφων και το γλέντι, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να «ζήσουν» το γάμο όπως το βιώνουν οι άνθρωποι του Δροσερού.

Οι γυναίκες στη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά Γυναικών «ΕΛΠΙΔΑ», κα Σουλειμάν Σαμπιχά και οι γυναίκες

στη συναυλια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο μουσικό θέατρο Κομοτηνής. Απόλαυσαν τη συναυλία

και ξέχασαν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους για λίγες ώρες. Οι γυναίκες μετά το τέλος

της συναυλίας ένιωθαν χαρούμενες που για πρώτη τους φορά παρακολούθησαν ζωντανή συναυλία.

Τα μαθήματα της Θεοδώρας Αγάπογλου, με στόχο την προσωπική και κοινωνική ενδυνάμωση

των εφήβων του οικισμού μας με εφήβους/ες του οικισμού μας

 

Εκείνη την ημέρα, οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν διαγωνισμό καλύτερης μάσκας. Έτσι, στον χώρο του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν οι γονείς με παιδία τους και υπό την καθοδήγηση και την βοήθεια των εκπαιδευτικών κατασκεύασαν αποκριάτικες, με σκοπό οι καλύτερη μάσκα να βραβευτεί από την Πρόεδρο του Συλλόγου κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά.
Στην συνέχεια, ακολούθησε αποκριάτικο πάρτι «μπαλταφαν» με πολύ χορό και τραγούδι, ενώ ακόμη και εκείνη την ημέρα δεν παραλείφθηκε το παιχνίδι όπως μπαλόνι θραύστης που μέσα έκρυβε καραμέλες και σοκολάτες που στο τέλος μοιράστηκαν στα μικρά παιδιά.