ΔΙΚΤΥΩΣΗ

«Γυναίκες αλλάζουν την Ελλάδα»

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά βρέθηκε προσκεκλημένη από το Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης και την Πρόξενο κα. Rebecca A. Fong, στο πλαίσιο της καμπάνια «Γυναίκες αλλάζουν την Ελλάδα» με σκοπό να μιλήσουν για την συνεισφορά τους στην δημόσια σφαίρα. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν μια ειδική προβολή σειράς βίντεο “Women Changing Greece”, παραγωγής της Αποστολής ΗΠΑ.

Επίσκεψη στον χώρο του Συλλόγου η κα. Isabela Mihalache από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Στις 8 Μαρτίου 2017,έπειτα από πρόσκληση που έλαβε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ρομά Γυναικών Δροσερού – Ξάνθης  «Η ΕΛΠΙΔΑ» και με καθυστέρηση περίπου 1 ώρας και 15 λεπτών κατέφτασε στον χώρο του Συλλόγου μας η Isabela Mihalache από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί την υποδεχτήκαν μέλη του Συλλόγου μας, καθώς και η υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος Κα. Αναστασία Αγγέλου και η Κα. Ελένη Παπαμερή που θα βοηθούσαν στην μετάφραση.

Αρχικά η κυρία Isabela ενημερώθηκε από την υπεύθυνη για το πρόγραμμα που διεκδίκησε ο Σύλλογος μας με το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της περιέγραψε με λίγα λόγια τους στόχους και τι προσπαθεί να κάνει ο Σύλλογο μας γι’ αυτά τα παιδιά ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η κα. Mihalache συζήτησε στα Ρομανί με γυναίκες του οικισμού και αναφέρθηκαν σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως την ανεργία, τον φυλετικό ρατσισμό, την έλλειψη υποδομών, δημοσίων έργων, συγκοινωνίας, ιατρικής περίθαλψης καθώς και σχολείων για τα παιδιά τους και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τις ίδιες. Η ίδια τους, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να κάνει ότι μπορέσει προκειμένου από κάπου να ξεκινήσουν να γίνονται έργα γι’ αυτούς τους ανθρώπους.  Στην συνέχεια οι γυναίκες αποχώρησαν και την θέση τους πήραν άντρες του οικισμού, όπου επικεντρώθηκαν κυρίως στην ανεργία που αγγίζει το 100%, την μετανάστευση όπου  πολλές οικογένειες αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για δουλειές και για τους πλανόδιους μικροπωλητές. Εκεί επικεντρώθηκαν αρκετά καθώς στην Ελλάδα δεν χορηγείται κάρτα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που θα λειτουργεί ως άδεια για υπαίθριο μικροεμπόριο, με αποτέλεσμα το κράτος να επιβάλλει τεράστια πρόστιμα σε αυτούς. Σε αυτό το σημείο η κα. Mihalache, είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί, διότι το θέμα είναι δύσκολο και χρειάζεται αλλαγή νόμου. Όμως, αναφέρθηκε σε «κλινικές» που υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου νομικά πρόσωπα ασχολούνται με θέματα για Ρομά.

Τέλος, επισκέφτηκε και την αίθουσα όπου λειτουργεί το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής και με αφορμή την γιορτή της Γυναίκας, έλαβε μία κάρτα, φτιαγμένη από τα παιδιά.

Συνθήκες διαβίωσης και έλλειψη υποδομών στον οικισμό Δροσερού Ξάνθης

Στις 26 Ιανουαρίου 2017, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κ. Χάρης Θεοχάρης, έθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της εξής ερωτήσεις που έχουν ως θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τις ελλείψεις υποδομών στον οικισμό του Δροσερού Ξάνθης. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που Βουλευτής κάνει θέμα στην Βουλή, προβλήματα που αφορούν τον οικισμό της Ξάνθης.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη

Με την Πρόεδρο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» των Γυναικών Ρομά του Δροσερού Ξάνθης κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Αντικείμενο της συνεργασίας οι δυνατότητες εργασίας και απασχόλησης των μελών του Συλλόγου και των οικογενειών τους στον πρωτογενή τομέα καθώς και οι δυνατότητες οργάνωσης σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτημάτα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα στην Θράκη.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την υποχρέωση της πολιτείας και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την μεγαλύτερη από τις ευπαθείς ομάδες οικονομικά, τους Ρομά, και στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την πολιτική βούληση ώστε να είναι αποτελεσματικές και με επιτυχημένη έκβαση οι πρωτοβουλίες του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου των Γυναικών Ρομά του Δροσερού Ξάνθης.

Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας

Πριν μερικές ημέρες στο πλαίσιο του ευρωπαιϊκού προγράμματος EDUROM μέλη του συλλόγου μας συναντήθηκαν με τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων που βρίσκονται στον οικισμό του Δροσερού (15ο και 20ο Δημοτικό). Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν προβλήματα που αφορούν στη φοίτηση των παιδιών μας και στη λειτουργία του σχολείου γενικότερα. Βέβαια σε ένα σχολείο προκάτ, 400 φτωχά παιδιά, τρίγλωσσα, με μία μικροσκοπική αυλή, ελάχιστες υποδομές…ποιο να είναι άραγε το πρόβλημα;

Παρουσίαση για την προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ρομά

Τελική παρουσίαση για την προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ρομά στην Ξάνθη, Καρναβάλι στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.