ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η κα. ΣΑΜΠΙΧΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016 ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού  Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν, κέρδισε για πρώτη φορά και ως μοναδική αντιπρόσωπος της Ελλάδας, το βραβείο στην κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του “EUROPEAN ROMA SPIRIT AWARD 2016”, το οποίο διεξάχθηκε για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, 2016 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ανάμεσα σε 65 συμμετοχές από 23 ευρωπαϊκές χώρες εντυπωσίασε η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν τόσο την κριτική επιτροπή όσο και το κοινό με τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και την αφοσίωσή της στα θέματα των Ρομά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο κύριος στόχος του “European Roma Spirit Award” (Ευρωπαϊκό Βραβείο «Πνεύματος» Ρομά) είναι η δημόσια αναγνώριση και παρουσίαση των δραστηριοτήτων που προωθούν την ενσωμάτωση των Ρομά και παρέχουν αποτελέσματα και λύσεις για τα προβλήματα της κοινότητας των Ρομά.

Εντυπωσιασμένη έμεινε και η παρουσιάστρια της τελετής βράβευσης, κα. Έμμα Σμετάνα, η οποία όχι μόνο συγχάρηκε την κα. Σαμπιχά για το βραβείο, αλλά την ευχαρίστησε θερμά για την τιμή να ανέβει στη σκηνή, διότι δεν της αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας και εξέφρασε τον θαυμασμό προς το πρόσωπο της.

Εντυπωσιασμένα από την προσωπικότητα της χρονιάς έμειναν και τα ΜΜΕ, τα οποία έσπευσαν μετά το πέρας της τελετής να πάρουν συνεντεύξεις από την κα. Σαμπιχά Σουλεϊμαν, η οποία δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια και από τους διοργανωτές, εκπροσώπους και τα στελέχη των οργανισμών που παραβρέθηκαν στην δεξίωση που ακολούθησε.

Τελική εκδήλωση του έργου «(Andar Drosero mesti Pen!): Από το Δροσερό στην Ελευθερία!»

Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης πραγματοποίησε την τελική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του  Έργου με τίτλο: «(Andar Drosero mesti Pen!): Από το Δροσερό στην Ελευθερία!»
Το παρόν έργο αποβλέπει στην προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανόμενων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπαθο πληθυσμό, τον πληθυσμό των παιδιών ηλικίας Δημοτικού του οικισμού Ρομά Δροσερού Ξάνθης, που υλοποιείται από 01/11/2015 έως 30/04/2016 στο σύλλογο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τους γονείς για την συγκινητική τους ανταπόκριση, καθώς και τα μέλη του συλλόγου, την ομάδα υλοποίησης του έργου, τους συνεργάτες, τους εθελοντές και τον Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος.

 

LOGOS_SAMEratio_Horiz_GR(1)

 

 

Από το Δροσερό στην Ελευθερία!

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης υλοποιεί από 01/11/2015 έως 30/04/2016 το Έργο με τίτλο: (Andar Drosero mesti Pen!): Από το Δροσερό στην Ελευθερία!
Το παρόν έργο αποβλέπει στην προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανόμενων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπαθο πληθυσμό, τον πληθυσμό των παιδιών ηλικίας Δημοτικού του οικισμού Ρομά Δροσερού Ξάνθης.

Η συμβολή του έργου προς αυτόν τον σκοπό πραγματοποιείται τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο.
Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν δράσεις ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν βιωματικά την ουσία των δημοκρατικών αξιών και των δικαιωμάτων τους στην κοινωνία (άμεση συμβολή), ενώ παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις υποστήριξης των παιδιών αυτών τόσο σε παιδαγωγικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο (έμμεση συμβολή). Πιο αναλυτικά, μία ομάδα από εκπαιδευτικούς, κοινωνική λειτουργό και διαμεσολαβήτριες, παρέχει σε καθημερινή βάση στήριξη στους μαθητές στα μαθήματα του σχολείου (τις απογευματινές ώρες).

Η κοινωνική λειτουργός ειδικότερα την τελευταία ημέρα της εβδομάδας διδάσκει και καλλιεργεί στα παιδιά τις έννοιες των Δημοκρατικών Αξιών και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μέσω βιωματικών παιχνιδιών και θεματικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, παρέχει καθημερινά ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειές τους, μέλη μιας πληθυσμιακής ομάδας που δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας του ιδιαίτερα χαμηλού βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την υψηλή ανεργία και τον αναλφαβητισμό.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης εφήβων του Γυμνασίου καταλήγουν στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης με θέμα: Ανθρώπινή Βιβλιοθήκη, κατά την οποία οι έφηβοι/ες ως ανθρώπινα βιβλία αρθρώνουν λόγο και διηγούνται πραγματικές ιστορίες γι τα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν.

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Δροσερό – οικισμός Μουσουλμάνων Ρομά στη Θράκη»

Το βιβλίο αποτελεί μία πρώτη αναλυτική παρουσίαση της συνοικίας του Δροσερού Ξάνθης. Καλύπτει με πληρότητα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο ζωής και στην ιστορία των κατοίκων του Δροσερού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα εργαλείο διάγνωσης αναγκών των κατοίκων του οικισμού, με σκοπό τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από πόρους και στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο Θράκη–Βαλκάνια: Ιστορία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Βασίλειο Αϊβαλιώτη. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Προγραμματισμού του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο σύλλογος πήρε μέρος και στην παρουσίαση του βιβλίου που αφορά τον οικισμό. Για το βιβλίο μίλησαν οι:

• κ. Βασίλειος Μπορνόβας, Σύμβουλος Πρεσβείας

Άγγελος Συρίγος, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

• κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η ΕΛΠΙΔΑ».